dilluns, 1 de novembre del 2010

El Correllengua 2010 passa per Gramenet

Els mesos de Setembre i Octubre de l'any 2010 han acollit el retorn del Correllengua a la nostra ciutat, Santa Coloma de Gramenet.


El 28 de Setembre es va presentar el Correllengua omplint la Sala d'Actes de la Bibiloteca Central. En aquest acte va participar Teresa Masot, membre del Secretariat de la CAL (Coordinadora d'Associacions per la Llengua) explicant què és el Correllengua. Tot seguit es van prensetra els actes que es realitzarien a la ciutat i es va fer una xerrada sobre el català a Gramenet, a càrrec d'en Pep Palacio (antic mestre de català de la ciutat).


Una setmana després, el 6 d'Octubre l'Associació Colomena de Dones Artemis va dur a terme una conferència sobre Lola Anglada, també a la Biblioteca Central. Davant més de 70 persones, Teresa Sans, professora de Literatura i especialista en Lola Anglada, va explicar la vida i la importància artística d'aquesta escriptora i il·lustradora. L'autora de "El més petit de tots" editat per la Generalitat de Catalunya el 1937, va convertir-se en una autora proscrita després de la Guerra Civil espanyola i se li van prohibir diverses exposicions per "perillosa, roja i separatista". Va morir a Tiana, on va haver-se de desterrar per no ser empresonada. La ponent va recalcar el compromís d'aquesta autora amb Catalunya i amb la llengua catalana i la manca de reconeixement que pateix encara. Va comentar també que la Diputació de Barcelona, propietària del fons d'obres de Lola Anglada, no ha complert encara els compromisos que en va adquirir. La seva vessat com a il·lustradora va quedar pendent per a una altra xerrada.


I ja per cloure aquesta edició del Correllengua 2010, el cap de setmana del 23 i 24 d'Octubre es van realitzar diferents activitats al carrer.


Dissabte 23 d'Octubre, es va dur a terme un itinerari poètic amb obres d'en Màrius Sampere a càrrec de Margarida Codina, filòloga i escriptora, sortint del Centre Excrusionista Puig Castellar i passant epr diferents punts de la ciutat.. En l'acte, que va ser força concorregut es va comptar amb la col·laboració en la lectura de poemes dels alumnes del CNL l'Heura.


I ja per cloure, diumenge 24 d'Octubre es va realitzar l'acte central. A les 11h del matí una xocolatada va anar aplegant a veïns i veïnes, així com a les diferents colles de cultura popular i tradicional de la ciutat. En acabada la xocolatada, la Colla de Trabucaires va fer esclatar els seus trabucs, la Colla de Castellers de Santa Coloma va realitzar un pilar i la Colla de Draconaires van fer ballar el seu bestiar de foc amb el Drac Blai, tot donant inici a una cercavila pels carrers del casc antic de la ciutat. Un cop arribats a la Plaça de la Vila el Patornat Pro-Aplec de la Sardana va rebre la cercavila amb un ball, junt amb l'animació del Grup de Teatre "La Colmena". Tot seguit, arribant als Jardins de Can Sisteré i després que les colles fessin la seva darrera actuació es va fer la lectura del manifest del Correllengua 2010 i es va cantar Els Segadors. Per donar per acabada la diada, el Grup de danses Tradicionals "Pocasolfa" va fer un concert engrescant a la gent a ballar i es va realitzar una botifarrada. Els actes, organitzats per l'Associació Cultural Popular Aramateix i Maulets van aplegar desenes de veïnes.